Uit de oude doos: mijn blog met prinsjesdag in Skipr. De geweldige kracht van patronen houd de zorg in haar greep, kun jij daar los van komen?
Als vader van twee jonge kinderen word ik dagelijks verrast door de logica van het kinderbrein. Wat soms zo los lijkt te staan van wat we als volwassenen gewoon of normaal vinden. Zeker kleine kinderen laten je zien welke patronen er in het leven sluipen en hoe gek dat soms is. In deze blog ga ik in op patronen en in het bijzonder op patronen in de zorg.
‘Zo doen we dat hier nu eenmaal’
Iedereen heeft wel patronen. Patronen maken ons efficiënt (zodat je niet nadenkt over schakelen in de auto). Patronen helpen bij het maken van een keuze. Op een lunchtafel met diverse soorten beleg, kies je toch snel voor je standaard recept. Dit zijn een paar voorbeelden waarin patronen een positieve uitwerking hebben. Patronen kunnen echter ook verstarren. Dit herken je als je niet meer nadenkt bij het maken van keuzes (het oudere echtpaar dat altijd een koffie en espresso drinkt aan hetzelfde tafeltje). Ooit was dit een keuze, nu niet meer. Als je iemand hoort zeggen ‘zo doen we dat hier nu eenmaal’ dan weet je dat je te maken hebt met en verstard patroon.
Verstarde lijnen in ziekenhuizen
In de zorg is het niet anders. Ziekenhuizen zijn bij uitstek werkgevers voor een lange loopbaan. Twintig tot dertig jaar werken bij een ziekenhuis is geen uitzondering. Zowel voor ziekenhuismedewerkers als artsen. Geen wonder dus dat oude patronen veel grip hebben op de zorg. Het land rond rijdend zie ik veel voorbeelden hiervan, soms onschuldig maar ook zeker hardnekkig en bijzonder uitdagend.
Het creeren van flexibiliteit en wendbaarheid wordt steeds belangrijker in de zorg. De financiele druk op instellingen neemt toe. De groei is eruit. Maar de zorg zit soms nog vast in het oude denken 'het komt toch wel goed'. En zo kan het bestaan dat strategietrajecten, bedoeld om vast te stellen waar de zorg moet krimpen, resulteren is denkbeelden voor groei. Waarin het vaststellen waar zorg kan krimpen eenvoudig weg niet lukt.
Verstarde patronen opheffen
Verstarde patronen houden ons in de greep tot we ze opheffen. Dat kunnen we alleen zelf doen. Het vraagt om inzicht, bewustwording en nieuwe keuzes maken. Blijven doen wat we deden, of kiezen voor een effectieve, fijne manier van werken. De zorg staat voor een groot aantal uitdagingen, die vragen om oud gedrag te doorbreken, om een nieuwe manier van werken en kijken naar het grotere geheel. De wereld om de zorg heen veranderd snel. De noodzaak is groot, de klok tikt.
Dus: laten we samen de zorg vooruit helpen. Helpen inzicht geven. Inzicht in de gevolgen van doorgaan op de oude voet. Inzicht in de kansen die er zijn als we anders durven kijken. Laten we samen bewust worden. Met een frisse blik kijken naar 'hoe' we nu werken. Zodat we samen nieuwe doelen kunnen stellen. Doelen waarmee de geweldige zorg van nu, ook beschikbaar blijft voor later.
Doe je mee?